wijnkaart van Spanje

Van producent van massawijnen naar exporteur van kwaliteitswijn:





de Spaanse wijnindustrie werd omgevormd en kent opwindende nieuwe ontwikkelingen.





Revolutionair voor Spanje is de vervanging van het zelfcontrolesysteem door openbare en onafhankelijke controleorganismen uit de privésector.


De totale oppervlakte van de Spaanse wijngaarden schommelt rond de 1,2 miljoen ha.  Dat is ongeveer 300.000 ha. groter dan het Franse of het Italiaanse wijnareaal. Toch wordt er minder wijn geproduceerd dan in beide laatstgenoemde landen, namelijk ongeveer 36 miljoen hl., een slordige 20 miljoen hl. minder dan in Frankrijk of Italië. Het verschil in de productie is mede te verklaren door het grote aandeel van de “Denominación de Origen” wijn.

In Spanje wordt er relatief gezien minder vino de mesa, vino comarcal (tafelwijn) en vino de la tierra (landwijn) gemaakt dan in Frankrijk of Italië. Het gros van de productie van Spaanse wijn komt uit Catalonië, Valencia en La Mancha.

Zones zoals die van La Rioja, Aragon, Galicia en Andalucía, produceren wel kwaliteitswijnen, maar het totale rendement blijft aan de lage kant. De relatief lage opbrengst wordt ook verklaard door het bijzonder droge en warme klimaat van onder andere Zuid-Spanje. Omdat de weersomstandigheden zo extreem zijn, moeten de ranken zeer laag gehouden worden en daardoor zal de opbrengst niet veel meer zijn dan enkele trossen per wijnstok.

Sinds 26 juni 2003 is er een nieuwe wijnwet, die de 34 jaar oude wet volledig herziet. De nieuwe wet zorgt voor een evenwichtige reorganisatie van de productie en de marktintroductie van Spaanse wijnen op overheidsniveau en regionaal niveau waarbij de Europese regelgeving wordt nageleefd. Enige echte doelstelling: ervoor zorgen dat de wijnbouw zijn producten, productie  en communicatiemethoden kan aanpassen aan de internationale concurrentiekracht.

Wijn wordt in Spanje voortaan beschouwd als een voedingsmiddel en onderscheidt zich voor de wet dus van harde alcohol. Dat betekent dat wijn als voedingsmiddel ontsnapt aan de alcoholverordeningen.

De wijnen worden gecategoriseerd als : 

Categorieën

Spaanse wijnen worden gecategoriseerd als

VCPRD Vinos de Calidad  Producidos en Regiones Determinadas:
kwaliteitswijnen geproduceerd in specifieke streken.
of  
Vinos de mesa  
letterlijk tafelwijnen.